FAQ
Wat is een asbestattest en waarom heb ik er een nodig?
Een asbestattest is een officieel document dat aangeeft of een pand al dan niet asbest bevat. Het is belangrijk om dit te weten, omdat blootstelling aan asbest schadelijk kan zijn voor de gezondheid.
Bij een verkoop van een gebouw of woning (gebouwd voor 2001) is het asbestattest verplicht. Voor een constructie die kleiner is dan 20m² is een asbestattest niet verplicht, met voorwaarde dat deze constructie geen deel uitmaakt van een groter bouwkundig geheel.
Hoeveel kost een asbestattest?
De kosten van een asbestinventarisatie zijn afhankelijk van diverse factoren, zoals de grootte en complexiteit van het gebouw, evenals de aantal staalnames. Het is belangrijk om te investeren in een gecertificeerde asbestdeskudige inventarisatie (ADI) om ervoor te zorgen dat alle nodige inspecties worden uitgevoerd en dat het asbestattest voldoet aan de geldende regelgeving.
Vraag gerust een vrijblijvende offerte aan om een zicht te krijgen over de kost van een asbestattest.
Leveren jullie dringende asbestattesten?
Dit is zeker mogelijk door de nauwe samenwerking met ons erkend laboratorium kunnen we spoedige staalnames aanvragen. Vermeld dit zeker bij je offerte aanvraag.
Hoe lang duurt een asbestinventarisatie?
De duur van een asbestinventarisatie kan variëren, afhankelijk van de grootte en complexiteit van het gebouw. In de meeste gevallen duurt het plaatsbezoek twee uur. Het proces tot het ontvangen van uw asbestattest duurt enkele dagen. Het omvat vooronderzoek, onderzoek wan uw woning, monsters nemen, laboratoriumanalyses en het opstellen van het uiteindelijke asbestattest.
Hoe herken ik asbest in mijn huis of op mijn werkplek?
Asbest kan eruitzien als een vezelig materiaal in verschillende kleuren, zoals wit, grijs, bruin of blauw. Het kan worden gevonden in isolatiemateriaal, golfplaten, vloertegels en cementproducten. Het is belangrijk om te weten dat asbest niet altijd zichtbaar is met het blote oog.
Zijn er subsidies beschikbaar voor asbestverwijdering?
De verwijdering van asbest op een veilige en correcte manier brengt kosten met zich mee. Om particulieren, bedrijven, lokale overheden en andere specifieke doelgroepen te ondersteunen, biedt de Vlaamse overheid subsidies en maatregelen aan.
Meer info vindt u op subsidies bij asbestverwijdering.
Doen jullie ook aan asbest verwijderen?
De Asbestwaarnemer stelt jammer genoeg enkel attesten op. Voor verwijderen van asbest verwijzen wij jullie graag door naar de site van FOD WASO waar de erkende asbestverwijderaars zijn opgelijst.